ARTISTER2024

Magnus Boye Hansen er en allsidig musiker og er fiolinist i kringkastingsorkesteret, bratsjist i Oslo strykekvartett og fast medlem av Det Norske Kammerorkester. Han spiller også jevnlig med med ensembler som Oslo Sinfonietta, Cikada, og Ensemble Ernst. Han har siden 2018 vært medlem av Oslo Strykekvartett. Han har vært med på å utvikle "Lights Out", et konsert-konsept hvor alt forgår i absolutt mørke for utøvere og publikum. Siden oppstarten i 2010 har de gjestet flere festivaler. Boye Hansen er også medgrunnlegger av Boyes Musikkompani, et produksjonsselskap for og med klassisk musikk med prosjekter som spenner fra konserter og kammeropera-produksjoner til pod casting. Han har sin bakgrunn fra Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo, Universtiät der Kunste i Berlin og Norges musikkhøgskole i Oslo. Magnus er aktuell med innspilling av Christian Sindings fiolinsonater sammen med Mathias Susaas Halvorsen på piano, en ny innspilling med Boyes Cafeorkester med flere av sine egne arrangementer av symfonisk musikk, i tillegg til Oslo Strykekvartetts nyeste innspilling av Ligeti, Britten og Asheim. Han spiller på en Matteo Gofriller bratsj fra 1710, vennlig utlånt fra Dextra Musica.

Magnus Boye Hansen

bratsj

Elise Båtnes har siden 2008 vært første konsertmester i Oslo Filharmonien, en posisjon hun tidligere har hatt i Danmark Radio Symfoniorkester og WDR Symfoniorkester i Køln. I tillegg er hun ansatt som professor ved Norges Musikkhøgskole. Hun studerte med Dorothy DeLay i USA, Ruggiero Ricci i Salzburg, David Takeno i London og Arve Tellefsen i Oslo. Båtnes opptrer som solist med alle de norske symfoniorkestrene i fiolinkonserter som Alban Berg, Sibelius og Tchaikovsky. Hun spilte første gang med Oslo Filharmonien som solist da hun var 10 år gammel under ledelse av Maestro Mariss Jansons. Elise er etterspurt som gjestekonsertmester over hele Europa. Nylig gjestet hun  Chamber Orhestra of  Europe,  London Symphony Orchestra, Teatro Real Madrid, Philharmonia og City of Birmingham Orchestra. Elise var medlem av Vertavokvartetten, og har med dem vunnet Spelemannsprisen og 1. pris i 2nd Melbourne International Chamber Music Competition. Andre soloinnspillinger på LAWO Classics inkluderer  Bartok og Prokofiev fiolinsonater med Håvard Gimse. Hun spiller på en Stradivarius-fiolin, " The Arditti", datert 1689,sjenerøst på livstidslån fra Dextra Musica.

Elise Båtnes

fiolin

Berit Cardas er en etterspurt dirigent, fiolinist og bratsjist, og hun er også en allsidig pedagog og foreleser. Cardas har studert ved Østlandets Musikkonservatorium, Hochschule für Musik und Theater i Hannover, og University of Minnesota i Minneapolis. Hun har også tatt dirigentstudier ved Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Stavanger, i tillegg til større forprosjekter for skolebarn. I senere tid har hun også jobbet med orkesterledelse, og hun har allerede fått dirigere KORK, BFO og OFO. Denne sesongen står bl.a. Luftforsvarets Musikkorps, Arktisk Filharmoni og Oslo Filharmonien i kalenderen. Hun var med på å starte  Vertavokvartetten i 1984, og har sammen med dem holdt over 2500 konserter og vunnet Spellemannsprisen, Diapason d`Or, 1 pris i Nordisk Kammermusikkonkuranse, 1. pris, publikumspris og radiolytterenes pris i Melbourne International Chambermusic Competition. Hun har også vært solist med alle de norske symfoniorkestrene og vært konsertmester i TSO og KORK. Cardas har holdt foredrag om barns opplevelse av musikk og samspill, og den livsviktige verdien av musikkglede, bl.a. under Music Learning Live Asia i Singapore. Hun holder også foredrag for bedrifter om samarbeid og motivasjon, det siste for Oslopolitiet. Ellers er hun med sine teaterferdigheter en etterspurt workshopleder med sin enestående innfallsvinkel i Kammermusikkundervisningen. Hun spiller på en Lorenzo Storioni på generøst utlån fra Dextra Musica.

Berit Cardas

fiolin/bratsj

Jan Clemens Carlsen begynte sine studier ved Mozarteumuniversitetet i Salzburg i 2001 med Heidi Litschauer og Hagen Quartet. I 2004 flyttet han til Folkwang Hochschule i Essen, der han studerte med Christoph Richter. Fra 2006 til 2008 var han elev av  Truls Mørk ved Norges Musikkhøgskole, og ble senere hans assistent. Jan Clemens har vunnet priser i Norgesmesterskapet for strykere, ConocoPhillips-konkurransen og fikk i 2008 2.pris i Prinsesse Astrids Musikkpris. Jan Clemens har opptrådt som solist og kammermusiker ved en rekke festivaler i inn-og utland, og har arbeidet med musikere som Andras Schiff, Leif Ove Andsnes, Lukas Hagen, Guy Braunstein, Marc-Andre Hamelin, Jean Efflam Bavouzet, Torleif Thedeen, Olli Mustonen, Timothy Eddy, Daniel Phillips, Emma Johnson og Marianna Shirinyan. Siden 2013 har han vært cellist i Engegårdkvartetten, med hvem han har gitt ut en rekke inspillinger på 2L, LAWO Classics og BIS. Jan Clemens spiller på en cello laget av Giacomo Zanoli i 1737, som er gjort tilgjengelig av Dextra Musica.


 Jan Clemens Carlsen

cello

Engegårdkvartetten ble dannet under midnattssolen i Lofoten i 2005, og har raskt blitt et av Norges mest etterspurte ensembler. Deres dristige, friske tolkninger av det klassiske repertoaret kombinert med en dyp tilknytning til sine skandinaviske røtter har høstet internasjonal anerkjennelse og inspirert til nyskapende samarbeid og programmering. Kvartettens debut-CD ble omtalt som " breath-taking" i The Strad, mens deres andre utgivelse vant magasinet Pizzicatos " Supersonic Award". CD-en med verk av Grieg, Sibelius og Olav Anton Thommesen ble rost av Tully Potter i Musicweb International som "det Grieg-elskere har ventet på". De siste CD-utgivelsene inkluderer Mozarts "Preussiske kvartetter" og Schumanns komplette strykekvartetter. Engegårdkvartetten har en travel konsertvirksomhet både i og utenfor Skandinavia. De har opptrådt på noen av Europas fineste scener, blant annet Mozarteum i Salzburg og Rudolfinum i Praha, og har reist til Sør-Amerika for konserter i Bogota og Sao Paulo. Kvartetten har opptrådt på festivaler som Delft Chamber Music Festival, SoNoRo Festival i Bucuresti og Heidelbergs  Streichquartettfest.

Engegårdkvartetten


 Arvid Engegård ble født i Bodø. Han ledet sin første strykekvartett allerede som ellevåring, da han også gjorde sin første konsertopptreden i Mozart klàverkonsert KV 488. Som fjortenåring vant Engegård Ole Bull-prisen, noe som førte til USA-turneer og solistopptredener med Trondheim Symfoniorkester og Oslo Filharmonien. Etter et år hos Zvi Zeitlin ved Eastman School of Music i Rochester, New York, vendte Engegård seg til Sandor Vegh i Salzburg for sine avsluttende studier. Vegh inviterte ham snart til å lede  Camerata Academica, en stilling han beholdt i åtte år. I denne perioden  ble det gjort mange innspillinger, blant annet alle Mozarts Divertimentos og Bartok Contrasts med Sir Andras Schiff for Decca. I 1991 ble Engegård invitert til å lede Orlando String Quartet, som opptrer jevnlig over hele Europa. Siden 1999 har han utviklet en betydelig karriere som dirigent og har arbeidet med orkestre som BBC Concert Orchestra, Mozarteum Orchestra Salzburg, Concerto Budapest og Oslo Filharmonien. Arvid Engegård er kunstnerisk leder for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfestival, som han driver sammen med sin beste venn Knut Kirkesæther. I 2005 grunnla Arvid Engegårdkvartetten sammen med Atle Sponberg, Jan-Erik Gustafsson og Juliet Jopling, som har vært hans store lidenskap siden da.

Arvid Engegård

fiolin

Ellen Margrete Flesjø var i 1987 med på grunnlegge Grieg  Trio. Med dette ensembelet har hun turnert i Europa, USA og Asia, og utgitt CD-er på EMI, Virgin, og Simax Classics til glimrende kritikker. Priser inkluderer Parkhouse Award ( London), første pris og to ekstrapriser ved Colmar International Chamber Music Competition (Frankrike), Kritikerprisen og Spellemannsprisen. Hun har opptrådt som solist med bl.a KORK og Stavanger Symfoniorkester, og som solocellist i Det Norske Kammerorkester og KORK. I 2004-2009 var Ellen Margrete Flesjø kunstnerisk leder av den Internasjonale Kammermusikkfestivalen i Stavanger sammen med sine kolleger i Grieg Trio. Ellen Margrete Flesjø har vært medlem av Ssens Trio siden deres oppstart i 2014.

Ellen Margrete Flesjø

cello

Håvard Gimse er ettertraktet både som solist og kammermusiker, i tillegg til at flere av Skandinavias beste klassiske artister foretrekker ham som sin akkompagnatør. Etter sin diplomeksamen ved Hochschule der Künste Berlin under Hans Leygraf i 1995 fortsatte han sine studier med professor Jiri Hlinka i Norge. I 1987 mottok Håvard førsteprisen i Jugend Musiziert Competition, og siden har han mottatt en rekke av de mest prestisjetunge priser i Norge og Skandinavia, blant andre Steinwayprisen i 1995, Griegprisen i 1996 og Sibeliusprisen i 2004. Under Festspillene i Bergen i 2011, ble han sammen med Truls Mørk tildelt Kritikerprisen for sin fremførelse av Beethovens samlede cellosonater. Han har høstet gode kritikker, og mottatt priser fra Diapason og Gramophone Critics Choice.  Som  konserterende pianist har  Gimse gjort omfattende turnèer og spilt med de fleste nordiske  orkestre. Videre har han han gjestet Baltimore Philharmonic og Birmingham  Philharmonic Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Prague  Symphony, Frankfurt Radio,  Konzerthausorchester Berlin og Belgian National Philharmonic Orchestra.  Håvard Gimse har gitt konserter på mange av verdens mest prestisjetunge  konsertscener, inkludert Wigmore Hall, Carnegie Hall, Palais des Beaux Arts og Concertgebouw. Gimse er professor ved Norges Musikkhøgskole, og gir i tillegg jevnlige mesterklasser i inn-og utland.

Håvard Gimse

Klaver

Juliet Jopling  er født i Essex i England. Som barn spilte hun strykekvartett sammen med søsknene Daisy og Orlando, og faren John, som var advokat og senere miljøfilosof og aktivist. Det var imidlertid moren Zeile,  som fikk  dem til å øve, og tanten Louise, som inspirerte dem på musikkleirer. Som ung vant Juliet priser i Lionel Tertis International  Viola Competition, fikk utmerkelser i Performing Diploma fra Royal College of Music allerede som 17-åring, og var solist i Waltons bratsjkonsert med Philharmonia som 20-åring. Etter å ha fullført en mastergrad i økonomi ved Trinity College i Cambridge, der hun i 1995 skrev en avhandling om fordeler og ulemper ved å innføre en karbonskatt i Kina, studerte hun bratsj  videre  ved Mozarteum i Salzburg hos Thomas Riebl. Juliet er nå solobratsjist i Den Norske Opera og Balletts orkester. Hun var en av grunnleggerene av Sandor Vègh Ensemble, som hadde gjesteoppholdi Musikverein i Wien, og grunnla og ledet Kerrys Internasjonale Kammermusikkfestival frem til 2009. Juliet var i mange år drivkraften bak Nordberg Strykeorkester, og er grunnlegger og medkunstnerisk leder for Oslo Quartet Series. Juliet er en av grunnleggerne av Engegårdkvartetten. Hun spiller på en Mantegazza generøst utlånt av Dextra Musica.

Juliet Jopling

bratsj

Liv Hilde Klokk-Bryhn har sin utdannelse fra Barrat Dues Musikkinstitutt, Hochschule für Musik Hans Eisler Berlin, og Edsberg Musikinstitut i Stockholm. Hun ble i 2007 medlem av Oslo Strykekvartett, et av Skandinavias  ledende kammerensembler. Foruten plateinnspillinger, festivaler og turnèliv i i Europa, har de skapt mange festivaler her hjemme i Oslo, bl.a en storstilt  Beethovenfeiring i 2020,  i 2023 Ligetifest som feiret Gyorgy Ligeti 100 år, og nå sist Ravel-O-Rama i 2024. OSK vant  Spellemannsprisen i 2013. Liv Hilde er også en av grunnleggerne av Oslo Quartet Series. Strykekvartetten er Liv Hildes hjertebarn. Når hun ikke driver med kvartett, spiller hun i Det Norske Kammerorkester. Hun underviser også, og når hun gjør det, er hun alltid oppatt av den historiske og politiske konsteksten musikken er skrevet i. Derfor er hun de senere år jevnlig å høre som innleder  i Oslo Filharmoniske Orkesters foredragsserie " Bak notene". Liv Hilde ble tildelt  Fartein Valenprisen i 2008. Hun spiller påpå en fiolin bygget av Thomas Balistrieri i Mantova i 1759, generøst utlånt av Dextra Musica.

Liv Hilde Klokk-Bryhn

fiolin

Henninge Landaas var i 18 år alternerende solo-bratsjist i Oslo-Filharmonien, og var en del av den internasjonale anerkjente Vertavokvartetten i en årrekke, med turnèer i konsertsaler over hele verden. Kritikerroste CD-innspillinger inkluderer verk av blant andre Carl Nielsen, Brahms, Schumann, Beethoven, Sibelius, Verdi, Bartok, Grieg og Debussy. Med Vertavokvartetten har Landaas mottatt Kritikerprisen, Spellemannsprisen, Griegprisen, og den høythengende Diapason d`Or i Frankrike. Hun har gitt ut en rekke CD-er på LAWO Classics, blant annet Brahms` Sonatas for Viola og Piano med Tim Horton og The Golden Hindemith med Vegard Landaas og Bjørg Lewis. Henninge har vært medlem av Ssens Trio siden starten i 2014. Hun spiller på en bratsj bygget av J.B Guadagnini i 1781, generøst utlånt av Dextra Musica.

Henninge Landaas

bratsj

Bjørg Lewis er en av Norges mest ettertraktede og beundrede cellister. Da Rostropovich hørte henne opptre, inviterte Rostropovich henne til å være hans student og kommenterte at "Norge trenger ikke å frykte sin musikalske fremtid" etter å ha hørt en cellist som Bjørg. Hun har samarbeidet med musikere som Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Elisabeth Batiashvili, Truls Mørk, Steven Isserlis, Håkan Hardenberger, Michael Collins og Lindsay Strykekvartett. Hun har vært solist med Oslo-Filharmonien med Mariss Jansons, samt opptrådt med orkestre i hele Norge, Sverige, Finland og Baltikum. Bjørg er grunnlegger av Vertavokvartetten, som har mottatt en rekke priser, inkludert Grieg-prisen, Spellemannsprisen og 1. pris i 2nd Melbourne Chamber Music Competition. Diskografien deres inkluderer de komplette Bartok strykekvartettene og verk av Schumann, Brahms, Grieg, Debussy, Nielsen og Beethoven. De har mottatt Diapason D`or og Grammy Awards of Scandinavia. Bjørg har opptrådt i Europa, Nord-Amerika og Japan, bl.a på festivalene i Edinburgh, Bath og Cheltenham, i tillegg til å spille jevnlig i Wigmore Hall. Bjørg har vært kunstnerisk leder for Festspillene i Elverum. Hun spiller på en Gennaro Gagliano fra 1748, generøst utlånt av Dextra Musica, hvis forrige eier var Martin Lovett fra Amadeus-kvartetten.

Bjørg Lewis

cello

Geir Inge Lotsberg fikk som ung fiolinist allsidig erfaring fra Det Norske Kammerorkester og Camerata Academica  Salzburg. Han var konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester og i Den Norske Opera og Ballets Orkester. Geir Inge Lotsberg har studert fiolin med Leif Jørgensen, Sandor Vegh i Salzburg, Camilla Wicks i Huston og Ana Chumachenco i Munchen. Lotsberg var med på å etablere Oslo Strykekvartett i 1991, og har i tillegg samarbeidet nært med musikere som Kåre Nordstoga, Håvard Gimse, Einar Steen- Nøkleberg og Vebjørn Anvik. Han har vært solist med blant andre Ungdomssymfonikerne, TronheimSolistene, Den Norske Opera og Balletts orkester, KORK og Camerata Academica Salzburg. Sommeren 2027 ble han kunstnerrsk leder for TrondheimSolistene, et engasjement han avslutter sommeren 2024. I 1998-2000 var han programansvarlig  for festspillene i Eleverum. Han har gitt ut en rekke CD- innspillinger med verk av J.S Bach, Carl Nielsen og Edvard Grieg, samt  flere plater viet nyskrevet musikk for solofiolin. Siden 2007 har Lotsberg spilt på en fiolin bygget av Joseph Guarnerius filius Andraeae fra 1703, stilt til rådighet av Dextra Musica.

Geir Inge Lotsberg

fiolin

 Cecilie Hesselberg Løken studerte fløyte ved Norges Musikkhøgskole og The Royal Academy of Music i London. Hennes internasjonale debut var som solist i Zurich i 1994 med Mariss Jansons, og året før vant hun Prinsesse Astrids Musikkpris. Cecilie har vært solofløytist med mange topporkestre i verden, blant annet Mahler Chamber Orchestra og Rotterdam Philharmonic Orchestra. I 2009 ble hun valgt ut av dirigent Valery Gergiev til å bli medlem av World Orchestra for Peace og ble dermed UNESCO-artist. Hun ble nominert for Årets Klassiske på Spellemannsprisen 2016 for sin innspilling med kammermusikk av David Monrad Johansen. Cecilie har vært lektor på flere musikkhøgskoler i Norden. I 2016 mottok hun Aurora Music Award for sitt arbeid for flyktninger på de greske øyer og i Norden. På fritiden elsker hun å spille tennis med sin sønn, lage mat på stranden og gå langsomt på ski.

Cecilie Hesselberg Løken

fløyte



Den katalanske fiolinisten Laura Custodio Sabas flyttet til Norge i 2022 for å bli med i Engegårdkvartetten, som hun turnerer med i Norge, Europa og Sør-Amerika. De har oppstrådt på radiostasjoner som BBC Radio 3 og NRK Radio og hadde hun nylig sin LSO St. Luke debut. Hun jobber også jevnlig med Den Norske Opera og Ballett, KORK og Ensemble Allegria. Laura fullførte studiene i London ved Purcell School of Music og The Royal Academy of Music. Hun var medlem av den prisbelønte Fitzroy Quartet mellom 2016-2021, som spilte på festivaler i Storbritannia, Tyskland, Polen,Frankrike, Spania og Sør-Amerika. Fitzroy Quartet ga sin debutkonsert i Wigmore Hall i 2018 og de vant Beethovenprisen i den 2. International Beethoven Chamber Music Competition, Tunnell Trust Award og 1. pris i Royal Overseas League Competition. Hun har opptrådt med Mahler Chamber Orchestra, London Mozart Players, Glyndebourne Opera Orchestra, Orquesta de Cadaques, Bournemouth Symphony Orchestra, English Touring Opera og har ledet Pacific Music festival Orchestra. Laura spiller på en Jean Baptiste Vuillaume fiolin ( 1857 ).

Laura Custodio Sabas

fiolin

Sølve Sigerland har viet mesteparten av sitt musikalske virke til kammermusikalsk utfoldelse, men har også stått fram som solist med flere av de ledende  orkestre i Norden  og overbevist under dirigenter som Andrew Litton, Daniel Harding og Walter Weller. I 1993 representerte han Norge i den Nordiske  Solistbiennalen i Stockholm, og senere vant han to priser ved den Internasjonale Tibor Varga-konkurransen i Sion, Sveits. Som medlem av Grieg Trio har han konsertert i Europa, USA og Asia, og mottatt priser for både konserter og CD-innspillinger. Sølve Sigerland har vært jurymedlem i bl.a  ARD-konkurransen i München, Trondheim TICC og i Schubert and Modern Music i Graz, Østerrike. Sølve Sigerland har vært medlem av Ssens Trio siden 2014.

Sølve Sigerland

fiolin

Den britiske cellisten Louisa Tuck er solocellist i Oslo- Filharmonien og har opptrådt som solist i saler som i saler som Wigmore Hall og Royal Albert Hall. I tillegg underviser hun ved Musikk på Majorstuen, Unge Talenter og hun er professor ved Høgskolen Barrat Due. Tuck studerte med Paul Watkins og Philip Sheppard ved Royal Academy of Music, og i 2011 fikk hun statusen ARAM ved samme institutt. (Assosiate of the Royal Academy of Music. Awarded to former students who have made a significant  contribution to the music profession.) Etter åtte år som solocellist i Royal Northern Sinfonia ( 2007-2015), begynte hun som solocellist i Oslo-Filharmonien i 2015. Med Royal Northern Sinfonia har hun bl.a spilt  Barber, Britten Cellosymfoni, Bernstein, Tavener, Turnage og Vivaldi. Hun spiller i gruppen Kathryn Tickell and the side, sammen med den banebrytende kunstneren K. Tickell OBE. De spiller en blanding av klassisk og folkemusikk, og opptrer rundt i Europa. Deres nylig utgitte album har mottatt internasjonal anerkjennelse. Louisa Tuck spiller på en cello bygget av Giovanni Grancino i 1712, utlånt av Dextra Musica.

Louisa Tuck

cello

 Ssens Trio ( uttales " Essens") ble startet i 2014 av Sølve Sigerland, Ellen Margrete Flesjø og Henninge Landaas, tre musikere med lang fartstid i internasjonalt musikkliv. Trioen har konsertert blant annet i samarbeid med Geir Inge Lotsberg, Eivind Ringstad, Frank Havrøy, Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes. Deres første CD med Beethoven Stryketrioer op.3 og 8 ( LAWO Classics) mottok Supersonic Award ( Pizzicato Magazine ) og ble nominert til den prestisjetunge ICMA Award i 2018. Fanfare Magazine skrev: " With absolutely no hesitation I will say that it goes right to the top of my Beethoven String Trios list" (Jerry Dubins). I Pizzicato Magazine fikk CD-en følgende omtale: " Beethoven  med kommunikativ spilleglede. Den lekne spillegleden er gjennomgående. "Trialogen" er fremragende, hver og en sanser hverandre. Gjennom denne interaktive musiseringen, som i Adagio- og Menuett-satsene fortryller med intime stemninger, vinner Beethovens verk dybde og sanselighet. Når dette sjelfulle spill kombineres med en fantastisk veltalende viruositet, står det intet igjen å ønske" (Alain Steffens). I 2019 kom Ssens Trio ut med CD med musikk av W.A. Mozart på LAWO Classics.  Denne innspillingen er               mottatt  med svært gode omtaler i i bl.a Classica                  ( Frankrike), Fanfare Magazine og Pizzicato Magazine, og       ble nominert til ICMA Awards og den høythengende Opus Klassik Award i Tyskland 2020. Den sistnevnte innspillingern har hatt over 4 millioner lyttinger på digitale plattformer og har jevnlig over 15.000 unike lyttere hver måned. CD-en "Ricercare" med musikk av Johan Kvandal, Finn Mortensen, Edvard Fliflet Bræin og Bertil Palmar Johansen kom ut i 2022. Den har mottatt  rosende omtaler i bl.a Gramophone, The Strad, Pizzicato Magazine (hvor den mottok Supersonic Award), Sonograma i Spania og i ledende  tidsskrifter i Nederland. I Norge har den fått veldig positiv mottagelse i bl.a  Dag og Tid, KlassiskMusikk og Ballade. Ssens Trio er støttet av Norsk Kulturråd og Bergesenstiftelsen.

Ssens Trio